Descobreix el Boixac o Calèndula

2023-04-01

FITXES DE PLANTES ORNAMENTALS
LAS QUE MÉS AGRADEN AL NOSTRE GARDEN ;-)


Coneix les plantes ornamentals que pots fer servir als teus jardins. D’aquesta manera podràs apropar-te a les seves necessitats i implantar-les correctament als teus espais verds. Anirem oferint-te fitxes descarregables per a que puguis guardar-les al teu ordinador i fins i tot imprimir-les.

Esperem que puguis gaudir-les!

Boixac, Caléndula, Maravalla, kalendula

Calendula officinalis

Familia: Asteràceas/compostes

Nom:

Cat. Calèndula, boixac Cast. Caléndula, maravilla Eus. kalendula Gal. calendula, maravalla

Alçada: 50 cm
Envergadura: 30 cm
Creixement: Ràpid
Port: Globular
Floració: primavera i tardor
Exposició: Al sol
Temperatura: Temperada però pot resistir alguna gelada.
pH: Ideal bàsic de 5,5 a 7.
Longevitat: Anual però és molt probable que degut a la gran quantitat de llavors que produeix caiguin de nou al terra i germini a l’arribar les condicions adients.
Dificultat: Planta resistent y fàcil de conrear.
Hàbitat autòcton: Vores de camins i prats.

Descripció i interès: És una planta ideal per iniciar-se a la jardineria. Fàcil de cuidar i amb un color intens que pot anar dels grocs fins als ataronjats. Les seves flors són ideals per utilitzar-les com a flor tallada per a l’interior. Diuen que té propietats medicinals i n’hi ha que la fan servir com a colorant o a la cuina.


Plantació: Per tenir flors a partir del mes de maig cal sembrar les llavors a l’exterior a la primavera o a recés durant el mes de febrer. Les llavors deuen estar a uns 3 cm d profunditat i un espai entre elles d’uns 30 cm. Un cop obtenim una planta petita podem trasplantar-les. També es troben en test als garden o centres de jardineria.
Cura: Cal anar eliminant les tiges seques per afavorir una floració més abundant. La majoria de les varietats poden florir dues vegades a l’any.


Plagues i malalties: L’oïdi pot cobrir les fulles i les tiges d’una massa grisosa. Cal tractar-la amb fungicides. El “tizón” de la calèndula un altre fong que forma taques circulars de color groguenc que es va estenen. Cal eliminar les plantes contaminades i netejar a consciència tots els testos.

Curiositats: El seu nom neix de l’antiga Grècia i representa la tristor per la pèrdua d’un esser estimat i les penes d’amor. La llegenda ens explica que l’Afrodita immensament trista per la mort del seu amat, l’Adonis, va començar a plorar i que les seves llàgrimes al tocar el terra es van transformar en calèndules.

Descarrega y col·lecciona: Calendula officionalis Caléndula, Maravalla, kalendula

Comparteix

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.