Què fer perquè les nostres plantes del jardí es vegin reforçades desprès dels mesos de més fred

2023-01-21

La teva gespa es veu groguenca i vella?

Clava el teu rasclet i estira cap amunt per aconseguir que s’airegi el terreny.

Penses que el jardí a l’hivern és avorrit i no té gaires colors?

Busca plantes de temporada ideals per donar color i arbustos que floreixen amb les baixes temperatures. No deixis de preguntar al teu garden de confiança sobre les millors espècies.

Apunta’t aquests consells i continua llegint, si vols acabar de conèixer que fer, per tenir cura del teu jardí, i ajudar a les teves plantes a passar els mesos d’hivern, i que llueixin esplèndides quan comenci la primavera.

    1. ARBRES I ARBUSTOS

    ·Controla les plagues amb oli mineral.

    Molts insectes, com ara la cotxinilla, el pugó, la mosca blanca o àcars com l’aranya vermella aprofiten els troncs i branques d’arbres i arbustos caducifolis per deixar els seus ous. Fins i tot alguns escarabats passen l’hivern a les esquerdes de les escorces per després deixar els seus ous a la primavera. Per prevenir o mitigar aquestes plagues busca en el teu centre de jardineria olis minerals d’acció insecticida i aplica’ls per crear una capa que asfixia als paràsits dificultant l’aparició de plagues la següent temporada.

    Al nostre centre de jardineria disposem d'oli de Neem, que barrejat amb sabó potàssic, ajuda a eliminar tot aquest tipus d’insectes. A diferència dels insecticides químics no té un efecte ràpid però a la llarga és igual d’eficaç ja que és un insecticida selectiu. És a dir, ataca només als insectes nocius i no mata insectes beneficiosos per les plantes. A més a més es respectuós amb el medi ambient.

    ·Planta a arrel nua

    La plantació d’arbres i arbustos de fulla caduca és ideal en aquesta època de l’any. A més el seu cost és inferior que si ho compres en test o cepelló. Per les plantes de fulla perenne, que són més sensibles al fred, és millor plantar-los fora de mesos molt freds o molt calorosos. Avui en dia, prolifera la venda de plantes en supermercats i grans àrees comercials. La nostra recomanació és comprar-los en vivers i gardens que són especialistes, podran ajudar-te a respondre les teves preguntes i disposen d’un lloc més adient per mantenir les plantes abans de que arribi la seva venda.

    Esporga

    Hem de tenir en compte que sempre que es realitza una poda es fer una ferida a les nostres plantes, per tant, no es pot fer a la lleugera ni de forma impulsiva. Tot i així quan es necessari o aquesta esporga ha de ser més contundent, els mesos de fred són mesos en que es minimitzen els riscos d’infeccions fúngiques. A més, la majoria dels nostres arbustos i arbres alenteixen la seva activitat i perden menys saba a conseqüències de les podes.

    Podem realitzar diferents tipus d’esporgues:

    ·Podes al ras

    Existeixen exemplars que per assegurar-nos brots nous i major número de branques es recomana tallar entre 5 i 10 cm del terra. Ens hem d’assegurar que les plantes siguin prou sanes i vigoroses perquè puguin resistir una poda tan agressiva.

    ·Podes de formació

    Quan les espècies són joves i hem de donar-los una estructura concreta.

    ·Podes de pinçament

    Talls que es fan per afavorir el desenvolupament de nous brots laterals i donar densitat a un arbust o arbre. Depenen de la seva rapidesa de creixement es podran fer més o menys al llarg de l’any.

    ·Podes de sanejament

    Ideals per eliminar branques trencades o seques. La poda de fruiters, es recomana només, per treure el ramatge interior, per obrir les copes i ajudar a que no hagin branques massa carregades de fruita que puguin partir-les.

    ·

    NOTA: La Poda de fructificació generalment no es recomana en mesos freds, si no un cop el nostre fruiter passa aquesta època de letargia hivernal però abans de la brotada primaveral. També vigilarem les espècies que floreixen sobre brots vells a principis de la primavera. Els esporgarem un cop passada la seva floració per no minvar la seva floració i abans que s’activin els nous brots.

    ·Topiària i tanques de jardí

    Un gran moment per practicar aquest art que consisteix en donar forma artística a les nostres plantes. També molt apropiat per donar forma i controlar les nostres tanques arbustives de jardí.

    Infografia tasques de jardineria a l’hivern

    2. LA GESPA

    ·Escarifica la teva gespa.

    La gespa es una barreja de plantes gramínies que creixen creant una superfície verda. El seu creixement pot ser tan dens que acabin fent-se la competència entre elles. Per ajudar a que aquesta sigui menor podeu aclarir la vostra gespa amb una escarificadora. En el cas de no disposar-ne podeu clavar la puada d’un rasclet i estirar cap a munt. Així aconseguirem emportar-nos part d’aquestes plantes airejant i donant espai.

    ·Adoba

    Tirar turba o compost a la superfície és una de les operacions més importants que necessita la nostra gespa durant l’any.

    3. L’HORTA

    ·Planifica

    No pensis exclusivament en l’època en que s’ha de plantar. Teniu en compte també la situació del rec, l’orientació i la rotació dels conreus. Aquesta última és la forma més natural de lluitar contra plagues i mancances de nutrients.

    ·Controla les plagues

    Controla l’existència de cucs que s’enterren al terra. És així ja que és més calent que l’exterior. També deus vigilar els cargols, aquests s’adapten millor als canvis de temperatura i estan presents sempre en els nostres horts. Tant uns com altres s’alimenten de les nostres plantes.

    ·Pràctica el mulching o encoixinament dels teus fruiters

    Al peu del teu fruiter cava una rodona amb un diàmetre de fins a un metre i una profunditat d’uns 15 cm. Emplena aquest clot amb escorça de pi. Afavoriràs que les plagues que hivernen al voltant siguin eliminades i no pateixin tan de fred les arrels.

    Un altre forma d’encoixinament es posar als peus de les plantes fulles, pinassa, palla… d’aquestes manera també ajudaràs a que no baixin tant la temperatura al voltant de les seves arrels, no neixin males herbes i aportaràs un element decoratiu al teu jardí.

    4. PLANTES D’INTERIOR

    Les nostres plantes d’interior tot i no patir la fred al estar dins de casa si es veuen afectades per la calefacció, l’escassa llum i la baixa humitat ambiental.

    ·Afavoreix la humitat de l’aire.

    Les plantes necessiten transpirar per les fulles per no assecar-se i si la humitat de l’aire és molt baixa pots trobar-te que les puntes i bores de les fulles (sobretot de les més grans i verdes) quedin seques.

    ·Polvoritza sovint amb aigua blanda i tíbia o col·loca dipòsits d’aigua sobre els radiadors. Aquesta a l'escalfar-se s'evaporarà i ajudarà a millorar l'humitat ambiental de l'habitació.

    ·Vigila el rec i la llum

    Per norma general en habitacions poc il·luminades convé regar menys que si les nostres plantes es troben en indrets de la casa més clares. Aquí els recs hauran de ser més generosos.

    ·La unió fa la força

    A l’hivern, que el sol no és tan fort, pots reunir les teves plantes a prop de la finestra. Ajudaràs a crear un microclima entre elles en que millorarà la humitat i la llum serà de millor qualitat.

    Campanula d’hivern

    5. PLANTES DE FLOR

    L’hivern també ens regala plantes amb flor, aprofita-les!!!

    Algunes de les plantes de temporada de les que pots gaudir són els pensaments, violes i prímules però també trobaràs bulbs com narcisos, tulipes i jacints. Sense oblidar-te de les nadales, ciclàmens, campànules d’hivern i brucs.

    ·Talla les flors dels bulbs quan hagi passat la seva floració.

    Deixa’ls al terra un parell de setmanes més abans de treure’ls. D’aquesta manera seran més grossos l’any que ve.

    ·Divideix espècies vivaces durant la parada hivernal

    Aprofita per multiplicar-les per divisió de mata i no oblidis encoixinar les plantes per protegir les arrels del fred.

    ·Talla les branques dels rosers només per igualar-les.

    Talla i guia les tiges en les pèrgoles eliminant el brollim i les branques que no es necessitin. Deixa per febrer o principis de març les branques seques interiors.

    Quan tallis la branca d’un roser respecte tres gemmes. Així evitaràs que morin les gemmes que realment t’interessen per culpa de les gelades.

    ·Planta rosers a arrel nua en un ampli clot amb bona terra rica en humus. No oblidis regar al final del procés.

    6. INSTAL·LACIONS DE REC

    ·Vigila les gelades i qualsevol instal·lació que pugui conduir aigua protegint-la del fred.

    Ja sabem que el volum del gel és superior al de l’aigua i poden existir problemes de rebentades. A l’igual podria passar al deixar-se una regadora plena d’aigua o una mànega oblidada sobre el terreny ;-)

    Finalment, recorda que al final de l’hivern, abans de que les teves plantes es despertin, aprofita per cavar de forma superficial el terra al voltant d’elles, sense danyar les seves arrels, afegeix matèria orgànica (compost, fems, humus de cuc de terra...) i barreja-la bé amb la terra que ja havies remogut. Només has de vigilar que aquesta combinació no quedi massa a prop de les arrels i, en el cas dels fems, que no sigui massa fresc perquè no cremin les plantes.

Comparteix

Aquest lloc web fa servir galetes pròpies i de tercers per a la seva navegació i personalització (pots llegir sobre la nostra política de galetes aquí). Si utilitzes aquest lloc web, se sobreentén que acceptes el seu ús. Pots tancar aquest missatge clicant la galeta.