2022-05-25
Dissenyar un Jardí
Començar a construir un jardí és un treball que requereix una reflexió prèvia. Hem de decidir moltes coses que afectaran de que forma el gaudirem i el seu manteniment posterior.
Per tant, és important que abans de posar-nos a plantar a la babalà hem de seure i hem de donar resposta a aquestes qüestions que ens ajudaran a dissenyar de forma intel·ligent el nostre espai verd.
1. Observa el teu entorn. Si et trobes en una zona rural o urbana. Si hi ha vistes interessants o més aviat al contrari el que desitges es ocultar o dissimular alguna cosa. Si existeixen plantes al voltant que es vegin frondoses o arbres que t’agradaria reproduir o espècies que vegis per la zona que no s’acabin d’adaptar...
2. Esbrina a quina alçada en trobes. No és el mateix trobar-se a nivell del mar que en una zona d’alta muntanya. El tipus de plantes que es troben a una alçada o una altra són diferents.
3. Fixa’t en quin lloc es troba l’edifici i la situació del terreny del futur jardí. Hem de considerar la situació de les portes, els accessos a la casa, on són les finestres, el garatge... i si la casa no està construïda que el disseny del jardí no afecti al nou edifici.
4. Estudia el moviment del sol i les diferents construccions o altres plantes per descobrir les zones de sol i les zones d’ombres.
5. Pregunta’t sobre el clima. Si et trobes en una zona càlida, temperada, freda, eixuta o plujosa. Si és un indret de mar o de vents forts. En aquest darrer cas pot ser t’interessa crear una tanca natural amb plantes que no s’esquerdin amb facilitat.
6. Indaga la qualitat del terreny i davant de quin tipus de sòl et trobes. Aquí t’oferim una petita explicació del tipus de terra que podem trobar al nostre jardí. Fins i tot déus esbrinar si la teva parcel·la de jardí va ser emplenada amb runes de la casa. Malauradament, en més ocasions de les que voldríem s’ha portat a terme aquesta pràctica, el que provoca terres de mala qualitat. Posen una capa de terra fèrtil sobre aquestes deixalles d’obra. Una capa poc profunda on les arrels de seguida es troben a les runes i els dificulta arribar a capes més fondes amb millors nutrients.
7. Mira la superfície del terreny. Si és planer, ondulat, si és una zona petita o de grans extensions. D’aquesta forma, entre altres coses podràs triar el port i les dimensions de les teves plantes.
8. Recorda’t quin tipus d’usuaris gaudiran del jardí. Per exemple, si hi ha nens no hauràs de posar plantes verinoses o amb punxes. Si hi ha gent gran podries posar moltes ombres. Si hi ha persones cegues podries plantar principalment aromàtiques...
9. Reflexiona sobre l’ús que li donaràs i el temps que li dedicaràs al seu manteniment. És una segona residència o l’habitual? Seràs tu qui tindrà cura però no vols invertir massa temps, o farà un tercer...?
10. Aprèn a prendre bones decisions. Abans de decidir on posar una planta informa`t de les seves característiques, de com serà el seu desenvolupament, que es el que necessita... No et deixis portar únicament perquè t’hagis enamorat d’una planta en especial. Tingues seny per evitar-te futures sorpreses desagradables.